Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na wiosenne śniadanie polecam jajecznicę ze szparagami. Proste, szybkie i smaczne danie. Wypróbuj przepis na sezonowy przysmak

Redakcja
Domowa jajecznica ze szparagami to znakomite danie na wiosenne śniadanie.
Domowa jajecznica ze szparagami to znakomite danie na wiosenne śniadanie. Getty Images/nata_vkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące szparagi to warzywny zwiastun wiosny. Zachęcam, aby wykorzystać ich oryginalny smak w prostej jajecznicy. Ta klasyczna potrawa nabiera nowego charakteru dzięki delikatności szparagów. Polecam ci ją zrobić na sycące śniadanie, brunch czy lekką kolację. Zrobisz je w mniej niż 15 minut.

W skrócie

Jajecznica to bez wątpienia proste i szybkie danie. Gdy dodasz do niej szparagi, sprawisz, że staną się eleganckim daniem. Szczególnie polecam ci sięgać po młode zielone szparagi, które nie są jeszcze tak bardzo zdrewniałe. Oto przepis na kremową jajecznicę na dobry początek dnia.

Przepis na jajecznicę ze szparagami

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g szparagów,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 10 ml wody.

Opcjonalnie:

  • świeżo posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.

Jak zrobić jajecznicę ze szparagami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotowuję szparagi. Oczyszczam je poprzez usuwanie zdrewniałych końców, a następnie pokroiłam je na kawałki o długości około 3-4 cm.
  2. Na patelni rozgrzałam jedną łyżkę masła na średniej mocy palnika.
  3. Gdy masło się roztopi, dodaję pokrojone szparagi do patelni i smażę je przez około 5-7 minut, często mieszałam, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.
  4. Szparagi doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  5. W międzyczasie roztrzepałam jajka w misce z wodą.
  6. Gdy szparagi są już gotowe, przesunęłam je na bok patelni, a na środku rozpuściłam pozostałą łyżkę masła.
  7. Wlałam roztrzepane jajka na patelnię z rozgrzanym masłem.
  8. Mieszałam łopatką od brzegów patelni do wewnątrz do momentu uzyskania galaretowatej konsystencji.
  9. Kiedy jajka są jeszcze lekko galaretowate, ale niemal całkowicie ścięte, dodałam do nich uprzednio przygotowane szparagi.
  10. Delikatnie wymieszałam, aby równomiernie rozłożyć szparagi w jajecznicę.
  11. Jajecznicę smażyłam przez minutę i na koniec posoliłam.

Sposób podania jajecznicy ze szparagami

Usmażoną jajecznicę ze szparagami podawałam na talerzu posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki. Znakomicie pasuje też do nich posiekany szczypiorek. Apetyczną jajecznicę z kawałkami szparagów możesz także podać z kromkami chrupiącego chleba lub ulubionym sosem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na wiosenne śniadanie polecam jajecznicę ze szparagami. Proste, szybkie i smaczne danie. Wypróbuj przepis na sezonowy przysmak - Strona Kuchni

Wróć na skarzyskokamienna.naszemiasto.pl Nasze Miasto