Kebab to tradycyjne danie kuchni tureckiej a sama nazwa obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy między innymi İskender kebabı, Adana kebabı czy Siş kebabı. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (w języku tureckim „obracające się pieczone mięso”), czyli danie w postaci odpowiednio doprawionego mięsa baraniego (w tym jagnięcego), skrawanego z pionowego rożna, podawane z surówką warzywną i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food. Ze względu na ceny baraniny oraz preferencje smakowe Polaków, mięso w polskim kebabie to zwykle wołowina lub kurczak, jedynie z dodatkiem baraniny. Nie może to być mięso wieprzowe, co wynika z Halalu. Podawane jest w macy, picie, tortilli lub bułce z różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi.
Kebab już na dobre zagościł w polskiej kuchni. Każdy choć raz w życiu się nim zajadał. I jak każda potrawa ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Dobrej jakości mięso, chrupiąca tortilla, świeże warzywa - oto sekret pysznego kebaba, który świetnie sprawdza się jako danie obiadowe i kolacyjne. Sprawdźcie, które lokale serwujące kebaby w Skarżysku polecają mieszkańcy i turyści.
W naszej galerii prezentujemy listę wybieranych przez Was lokali w Skarżysku serwujących kebaby. Prezentujemy tylko skarżyskie kebaby z oceną powyżej 4 (w skali do 5) z największą liczba opinii.

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?