Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielki festiwal smaków w Skarżysku

Piotr Stańczak
Izabela i Michał Skoczkowie po raz drugi zorganizowali festiwal food trucków w Skarżysku-Kamiennej. Cieszył się popularnością.
Izabela i Michał Skoczkowie po raz drugi zorganizowali festiwal food trucków w Skarżysku-Kamiennej. Cieszył się popularnością. Piotr Stańczak
Trzy dni (1-3 września) trwał Street Food Festival w Skarżysku-Kamiennej. Na Placu Leopolda Staffa obok Miejskiego Centrum Kultury można było skosztować różnych potraw, na co dzień niedostępnych na lokalnym rynku.

Zlot po raz drugi

Organizatorami oraz pomysłodawcami zlotu food trucków są: Izabela i Michał Skoczkowie, prowadzący stronę internetową Street Food Polska, na której promują smaki z różnych części kraju. Pomagało im Miejskie Centrum Kultury, wydarzenie było częścią programu Międzynarodowego Forum Inwestycyjnego w Skarżysku. Food truck w wolnym tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza „jedzenie z ciężarówki”. Zlot w Skarżysku odbył się po raz drugi.

- Zaczynaliśmy rok temu, impreza udała się, było zainteresowanie klientów, więc postanowiliśmy kontynuować to wydarzenie. W tym roku przyjechało piętnastu wystawców z różnych części kraju - Warszawy, Łodzi, Krakowa, ale także innych miast - wspominała Izabela Skoczek.

W tym gronie znalazł się także wystawca z Węgier, na co dzień mieszkający w stolicy naszego kraju, którego specjalnością były m.in. langosze, czyli placki drożdżowe z kraju Madziarów.

Światowe smakołyki

Popularnością wśród skarżyskich klientów cieszyły się choćby słynne frytki belgijskie, burgery, produkty kuchni meksykańskiej, wursty, czyli kiełbaski niemieckie, kanapki w stylu bostońskim, podpłomyki oraz inne smakołyki. - Klienci zaopatrują się głównie w jedzenie, którego na co dzień nie mogą kupić w swoich rodzinnych stronach - dodaje Michał Skoczek.

Pytamy, gdzie tkwi fenomen food trucków? - Choćby w tym, że klient może bezpośrednio obserwować, jak przyrządzana jest potrawa, którą zamówił. To są produkty najwyższej jakości, cenione w dużych i mniejszych miastach - dodają Skoczkowie.

Część właścicieli food trucków żyje właśnie z serwowania jedzenia w samochodzie, dla innych jest to np. zajęcie typowo weekendowe, gdyż w ciągu tygodnia zajmują się zawodowo czym innym. Duet ze Streef Food Polska organizuje zloty głównie w południowo-wschodniej części kraju - w Świętokrzyskiem, Małopolsce, na Podkarpaciu. Najbliższy odbędzie się 23-24 września w rynku w Ostrowcu Świętokrzyskim.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na skarzyskokamienna.naszemiasto.pl Nasze Miasto