Najlepsze lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej. Które miejsca są polecane we wrześniu 2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Skarżysku-Kamiennej?
Gdzie pójść na lody w Skarżysku-Kamiennej? NataliaDeriabina
Zobacz, gdzie się znajdują dobre lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej. Niewątpliwie wszyscy kojarzą je z wakacjami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Sprawdź jak powstawały i gdzie mają swoje korzenie. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej.

Jak powstały lody?

Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z owoców, lodu i mleka. W Europie także delektowali się tymi rarytasami nieliczni mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji. Był to posiłek unikatowy i przysparzający trudności w wykonaniu z powodu konieczności pozyskiwania lodu z wysokich gór.

W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz odkrył, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

W naszej ojczyźnie pisano o sorbetach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. Wówczas obecne były one jedynie na królewskim dworze, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

Po wojnie produkcja lodów rozwinęła się na dużą skalę. Lodziarze Przyrządzali je w maszynkach. Podawane były na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej powstawały w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody można było dostać tylko w okresie letnim, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

W obecnych czasach lody produkowane są z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nadal jednak możemy spotkać w Skarżysku-Kamiennej lodziarnie, w których podobnie, jak kiedyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Skarżysku-Kamiennej? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej

katalog firm

Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Skarżysku-Kamiennej

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem na każdym kroku znajdują się lodziarnie oferujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Możemy też wybrać lody gałkowe. Możemy także skusić się na sorbety przyrządzane z owoców i wody.

Lody włoskie robione są z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno są zdrowe.

To warto wiedzieć

Które lody są najmniej kaloryczne?

Kiedy sięgamy po lody myślimy o tym czy mają dużo kalorii i czy nie wpłyną negatywnie na naszą figurę. W zależności od tego, jaki jest to rodzaj lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. W jednej gałce lodów znajduje się 130 kcl. Porównując to do innych deserów jest to niewiele. Możemy więc bez obaw spożywać je w gorące letnie dni.

Z pewnością najbardziej zdrowe są lody domowej roboty. W tym celu można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika spowoduje, że kaloryczność znacznie się obniży.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na skarzyskokamienna.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie