MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mieszanka curry zawdzięcza swój kolor kurkumie i w...
fot. indianfoodimages/123RF

Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!

Curry i kurkuma

Mieszanka curry zawdzięcza swój kolor kurkumie i w niektórych daniach jest nieco łatwiejsza w stosowaniu. Jednak to żółte kłącze spokrewnione z imbirem decyduje o antywirusowym działaniu przyprawy. Zawiera m.in. kurkuminę, która wg publikacji z „BioMed Research International” ma szerokie spektrum działania przeciwko tym patogenom, m.in. w stosunku do wirusów HIV, grypy (PR8, H1N1, H6N1), paragrypy typu 3 (PIV-3), HSV-1 i HSV-2, coxsackie, HBV, HCV, HPV, JEV, HTLV-1, FIPV, FHV, VSV czy RSV.

Kurkumę z innymi przyprawami warto dodawać m.in. do potraw jednogarnkowych i ciepłych sosów, natomiast samą można uwzględniać w koktajlach, naparach herbat i herbatek oraz mieszankach z mlekiem krowim lub roślinnym (tzw. złote mleko – golden milk).

Polecamy również:
Kurkuma: właściwości, wartość odżywcza i zastosowanie

Zobacz również

Pożar przy ul. Lema w Gdańsku. Gasiło go pięć zastępów

Pożar przy ul. Lema w Gdańsku. Gasiło go pięć zastępów

Zawody rowerkowe na Dzień Dziecka!

Zawody rowerkowe na Dzień Dziecka!

Polecamy

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka