MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tu znajdziesz lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej. Odkryj kuszące samkiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej
Polecane lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej SherSor
Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej. Niewątpliwie lody są przez wszystkich kojarzone z wakacjami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Skarżysku-Kamiennej?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Skarżysku-Kamiennej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Skarżysku-Kamiennej?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Początki lodów w Polsce

Najstarszy przekaz o lodach w Polsce pochodzi z XVII wieku. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. Wówczas przysmak ten był obecny jedynie na królewskim dworze, a po pewnym czasie na szlacheckich stołach.

Szerszą popularność lody zdobyły w latach przedwojennych. Były sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Warszawy, Krakowa, Lwowa w dwóch złączonych ze sobą waflach. Otwarte zostały także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiały się kolejki zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na skarzyskokamienna.naszemiasto.pl Nasze Miasto